środa, 30 kwietnia 2014

PYSZNY SERNIK Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI.....

              Składniki: 1 kg. mielonego sera
                                400   g mrożonych wiśni
                               250 g ricotty
                               200 g kremówki
                                100 g biszkoptów
                                100 g gorzkiej czekolady
                               100  g masła+2 łyżki
                                1 szkl. cukru pudru
                                 3 jajka
                                2 budynie waniliowe
                                2 łyz.kakao
                                2 łyż. mąki
                                1 łyż. mąki ziemniaczanej
                                 1 szkl. płatków kukurydzianych
                                  skórka otarta z cytryny
 Przygotowanie:wiśnie rozmrozić,odcisnąć. Płatki i biszkopty pokruszyć. Czekoladę roztopić z masłem, dodać ciastka. Wymieszać, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić na 10 min. do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.   Twaróg utrzeć z ricottą,kremówką ,jajkami i cukrem pudrem. Dodać budynie i mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć na czekoladowy spód.  Rozłożyć wiśnie.  3 łyżki chłodnego  masła  połączyć z mąką i kakao. Zagnieśc,rozkruszyć  na cieście. Piec w tem. 160stop.C.przez  ok. 60 min.
                 
               
                   
                   
                 
                   
                    

TAJEMNICE KUCHNI -PIECZENIE.....

       Zapiekanki, mięso z sosem, najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, Do większych porcji miesa używajmy  rękawa z folii. Najlepiej prrzed pieczeniem ,mięso zamarynować, a tuż przed pieczeniem -obsmażyć. Dzięki temu będzie soczyste.  Kg. drobiu i  wieprzowiny  pieczemy 1 godz. i 15 min w temp. 160 st.C. Tłustrze mięsa jak karkówkę, szponder pieczemy w 180-200 st C, przez ok. godz. Wołowinę np. polędwicę pieczemy w 150 st.C,przez 50min.  Na chudsze mięso ,by nie wysychało, kładziemy plasterki boczku oraz często polewamy wytworzonym sokiem,który wycieknie z mięsa.... dobrze jest piec mięsa w programie termoobieg....
       Ciasta  również najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym. Ciasta należy piec przy włączonej górnej i dolnej grzałce. Unikamy termoobiegu ,gdyż ciasto może opaść. Składniki na ciasto powinny mieć zbliżoną temperaturę. Bakalie używane do ciasta, obtoczyć delikatnie w mące,wtedy nie opadną i nie zrobi się zakalec...

wtorek, 15 kwietnia 2014

Problemy osób z nadwagą ,które chcą schudnąć....

       Doskonałym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów są ćwiczenia o umiarkowanej intensywnści  połączonez rozsądną dietą niskokaloryczną. Jak pokonać przeszkody i rozpocząc trening.?...Trudności-słaba motywacja,brak przekonania- możliwe rozwiązania.-ćwicz z partnerem lub w grupie.Prowadż dzienniczek ćwiczeń, świętuj postępy i poprawę formy.....
     Brak czasu na ćwiczenia-ustalaj i zapisuj cotygodniowe cele ćwiczeń,postaraj się o wsparcie przyjaciół lub rodziny.....
     Brak obiektów lub sprzętu- wykonuj zwykłe, codzienne czynności w sposób, który zwiększy zużycie kalorii, zacznij maszerować.....
      Wcześniejsze złe doświadczenia-maszeruj lub wykonuj inne ćwiczenia o małej intensywności.Próbuj zmienić swój negatywny sposób myślenia.
        Gdy przeszkodą jest masa ciała-wybieraj ćwiczenia dostosowane do dużej masy ciała,np. jazdę rowerem. Pamiętaj,że z biegiem czasu każde ćwiczenie staje się łatwiejsze.
        Słabe wyczucie równowagi-próbuj pływać lub wybierz inne formy aktywości ,w których masa ciała nie będzie obciążeniem.
        Niepokój ,obawy-zaczynaj powoli,niech ćwiczenia będą zabawą,ćwicz z prayjaciółmi........ 

POMIDOR -SPRAWDŻ KOLOR....

       Na podstawie koloru pomidora  można określić  nie tylko jego smak, wskazuje on też zawartość LIKOPENU -przeciwutleniacza  chroniącego przed nowotworami.  Dojrzałe pomidory, które są ciemnoczerwone w środku ,mają go najwięcej. Pomidory konserwowe ,soki i przeciery,sosy pomidorowe  zawierają całkiem sporo Likopenu. Nie jedz pomidorów ,które są blade w środku lub ich dojrzewanie zostało sztucznie przyspieszone.

GLOBALNY SUKCES WALKI Z POLIO.....

Nawiązując do postu "Ebola  Atakuje,"ważną informacją jest w tym poście to  ,że brak jest szczepionki na tę chorobę.  Właśnie dzięki szczepionce poradzono sobie globalnie z chorobą ,do niedawna dość  powszechną ,a mianowicie z Polio.W/g najnowszych oficjalnych danych Światowej Organizacji Zdrowia, 80%  obszarów  na świecie jest wolna od polio.[choroba Heinego- Medina].W roku 2011 odnotowano-627 przypadki , w 2012 -223,   w 2013-372,   a w 2014 ogółem odnotowano 37 przypadki. Szczepienia to bardzo ważne działanie w walce z najcięższymi chorobami na świecie. 

EBOLA ATAKUJE....

Śmiertelnie grożny wirus Ebola zabił już conajmniej 59 osób w Gwinei. Wirus rozprzestrzenia się przez bliski kontakt z chorym. Infekcja kończy się śmiercią 25-90 % zarażonych. Brak szcepionki i skutecznego leku. PIERWSE OBJAWY:7-9 dni-ból głowy,zmęczenie,gorączka,ból mięśni. 10 dzień -gwałtowny wzrost temperatury ciała,krwawe wymioty,zachowanie pasywne. 11 dzień-siniaki ,uszkodzenie mózgu,krwawienie z nosa,ust,oczu, odbytu. 12 dzień- utrata przytomości,rozległy krwotok wewnętrzny ,zgon.

poniedziałek, 24 marca 2014

BŁONNIK -NIESTRAWNY ,ALE POŻYTECZNY....

Błonnik, określa zawarte w produktach spożywczych:celulozę i ligninę, których organizm nie potrafi strawić. Do czasu udokumentowania zdrowotnej roli błonnika, uważano zawsze że jest to grupa związków nie podlegających trawieniu. Badacze wykazali ,że spożycie przetworzonych pokarmów ubogich w błonnik, powoduje zaparcia,które mogą być przyczyną różnych schorzeń. Błonnik w znacznym stopniu ulega fermentacji i sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii,które produkują m.innymi kwasy tłuszczowe i inne związki chroniące przed rozwojem zmian nowotworowych, zwłaszcza okrężnicy i odbytu, poprzez przyspieszoną perystaltykę jelit, skracajac czas kontaktu kancerogenów ze ścianą jelita. Błonnik wpływa również na wydalanie żółci ,powodując obnizanie cholesterolu. Stwierdzono również że dodanie do diety codziennej błonnika ,obniża śmiertelnosc spowodowaną niedokrwienną chorobą serca. Działa też korzystnie u osób otyłych, zaspakaja uczucie głodu i powoduje szybsze opróznienie przewodu pokarmowego ,co ogranicza wchłanianie wysokoenergetycznych produktów. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim otręby ,płatki zbożowe ,kasze,mąka z pełnego przemiału,a także świeże i suszone owoce ,orzechy.