środa, 30 kwietnia 2014

TAJEMNICE KUCHNI -PIECZENIE.....

       Zapiekanki, mięso z sosem, najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, Do większych porcji miesa używajmy  rękawa z folii. Najlepiej prrzed pieczeniem ,mięso zamarynować, a tuż przed pieczeniem -obsmażyć. Dzięki temu będzie soczyste.  Kg. drobiu i  wieprzowiny  pieczemy 1 godz. i 15 min w temp. 160 st.C. Tłustrze mięsa jak karkówkę, szponder pieczemy w 180-200 st C, przez ok. godz. Wołowinę np. polędwicę pieczemy w 150 st.C,przez 50min.  Na chudsze mięso ,by nie wysychało, kładziemy plasterki boczku oraz często polewamy wytworzonym sokiem,który wycieknie z mięsa.... dobrze jest piec mięsa w programie termoobieg....
       Ciasta  również najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym. Ciasta należy piec przy włączonej górnej i dolnej grzałce. Unikamy termoobiegu ,gdyż ciasto może opaść. Składniki na ciasto powinny mieć zbliżoną temperaturę. Bakalie używane do ciasta, obtoczyć delikatnie w mące,wtedy nie opadną i nie zrobi się zakalec...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz