poniedziałek, 24 marca 2014

BŁONNIK -NIESTRAWNY ,ALE POŻYTECZNY....

Błonnik, określa zawarte w produktach spożywczych:celulozę i ligninę, których organizm nie potrafi strawić. Do czasu udokumentowania zdrowotnej roli błonnika, uważano zawsze że jest to grupa związków nie podlegających trawieniu. Badacze wykazali ,że spożycie przetworzonych pokarmów ubogich w błonnik, powoduje zaparcia,które mogą być przyczyną różnych schorzeń. Błonnik w znacznym stopniu ulega fermentacji i sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii,które produkują m.innymi kwasy tłuszczowe i inne związki chroniące przed rozwojem zmian nowotworowych, zwłaszcza okrężnicy i odbytu, poprzez przyspieszoną perystaltykę jelit, skracajac czas kontaktu kancerogenów ze ścianą jelita. Błonnik wpływa również na wydalanie żółci ,powodując obnizanie cholesterolu. Stwierdzono również że dodanie do diety codziennej błonnika ,obniża śmiertelnosc spowodowaną niedokrwienną chorobą serca. Działa też korzystnie u osób otyłych, zaspakaja uczucie głodu i powoduje szybsze opróznienie przewodu pokarmowego ,co ogranicza wchłanianie wysokoenergetycznych produktów. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim otręby ,płatki zbożowe ,kasze,mąka z pełnego przemiału,a także świeże i suszone owoce ,orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz