Składniki: 1 kg. mielonego sera
400 g mrożonych wiśni
250 g ricotty
200 g kremówki
100 g biszkoptów
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła+2 łyżki
1 szkl. cukru pudru
3 jajka
2 budynie waniliowe
2 łyz.kakao
2 łyż. mąki
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1 szkl. płatków kukurydzianych
skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:wiśnie rozmrozić,odcisnąć. Płatki i biszkopty pokruszyć. Czekoladę roztopić z masłem, dodać ciastka. Wymieszać, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić na 10 min. do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Twaróg utrzeć z ricottą,kremówką ,jajkami i cukrem pudrem. Dodać budynie i mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć na czekoladowy spód. Rozłożyć wiśnie. 3 łyżki chłodnego masła połączyć z mąką i kakao. Zagnieśc,rozkruszyć na cieście. Piec w tem. 160stop.C.przez ok. 60 min.
400 g mrożonych wiśni
250 g ricotty
200 g kremówki
100 g biszkoptów
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła+2 łyżki
1 szkl. cukru pudru
3 jajka
2 budynie waniliowe
2 łyz.kakao
2 łyż. mąki
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1 szkl. płatków kukurydzianych
skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:wiśnie rozmrozić,odcisnąć. Płatki i biszkopty pokruszyć. Czekoladę roztopić z masłem, dodać ciastka. Wymieszać, przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Wstawić na 10 min. do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Twaróg utrzeć z ricottą,kremówką ,jajkami i cukrem pudrem. Dodać budynie i mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać skórkę z cytryny. Przełożyć na czekoladowy spód. Rozłożyć wiśnie. 3 łyżki chłodnego masła połączyć z mąką i kakao. Zagnieśc,rozkruszyć na cieście. Piec w tem. 160stop.C.przez ok. 60 min.