Kapusta to samo zdrowie. Sok z kiszonej kapusty, a właściwie substancje uwolnione podczas fermentacji zdają się zapobiegać rozwojowi nowotworów o podłożu hormonalnym, np.jajmników, piersi, prostaty, jąder, ale i okrężnicy, płuc i wątroby. Podczas krojenia modrej kapusty powstają glukozynolaty, które izolują i usuwają z organizmu substancje rakotwórcze.
Kiszona kapusta zawiera enzymy i fermenty ułatwiające trawienie tłuszczów i błonnika-dlatego znajduje zastosowanie w kuracjach odchudzających. Można przechowywać miesiącami z zachowaniem cennych witamin i minerałów, dzięki zastosowaniu do kiszenia, kwasu mlekowego. Nie należy jej płukać , ponieważ ulega wtedy zniszczeniu kwas mlekowy i enzymy pomagające trawić tłuszcze.
Bakterie tej kiszonki oczyszczają przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, równoważą skład jego flory bakteryjnej i stwarzają idealne warunki do namnażania się dobroczynnych bakterii jelitowych.
Jest wyśmienitym żrodłem vit. C-ma jej więcej niż kapusta surowa dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy i soli mineralnych, które z czasem przenikają do warzywa i dają mu prozdrowotne własciwości.
Ponadto w kapuście znajdują się vit .z grupy B, vit. A,C,E,H,K, potas, magnez, wapń, sód, żelazo, mangan, fosfor, miedż, cynk, karoten, rutyna , kwas foliowy, kwas pantotenowy, białko, węglowodany.
Warto wiedzieć ,że świeży sok lub surówka z kapusty, jeżeli są regularnie spożywane ,działają jak naturalny antybiotyk. http://wrazliwoscspoleczna-roma.blogspot.com/
Kiszona kapusta zawiera enzymy i fermenty ułatwiające trawienie tłuszczów i błonnika-dlatego znajduje zastosowanie w kuracjach odchudzających. Można przechowywać miesiącami z zachowaniem cennych witamin i minerałów, dzięki zastosowaniu do kiszenia, kwasu mlekowego. Nie należy jej płukać , ponieważ ulega wtedy zniszczeniu kwas mlekowy i enzymy pomagające trawić tłuszcze.
Bakterie tej kiszonki oczyszczają przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, równoważą skład jego flory bakteryjnej i stwarzają idealne warunki do namnażania się dobroczynnych bakterii jelitowych.
Jest wyśmienitym żrodłem vit. C-ma jej więcej niż kapusta surowa dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają dodatkowy kwas askorbinowy i soli mineralnych, które z czasem przenikają do warzywa i dają mu prozdrowotne własciwości.
Ponadto w kapuście znajdują się vit .z grupy B, vit. A,C,E,H,K, potas, magnez, wapń, sód, żelazo, mangan, fosfor, miedż, cynk, karoten, rutyna , kwas foliowy, kwas pantotenowy, białko, węglowodany.
Warto wiedzieć ,że świeży sok lub surówka z kapusty, jeżeli są regularnie spożywane ,działają jak naturalny antybiotyk. http://wrazliwoscspoleczna-roma.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz