wtorek, 6 maja 2014

LECZNICZE WARZYWO........PRZECIW NOWOTWOROM....

        Kapusta to samo zdrowie. Sok z kiszonej kapusty, a właściwie  substancje uwolnione podczas fermentacji zdają się zapobiegać  rozwojowi nowotworów o podłożu hormonalnym, np.jajmników, piersi, prostaty, jąder, ale i okrężnicy, płuc i wątroby.   Podczas krojenia modrej  kapusty powstają  glukozynolaty,  które izolują i usuwają z organizmu substancje rakotwórcze.

      Kiszona kapusta zawiera enzymy  i fermenty ułatwiające trawienie tłuszczów i błonnika-dlatego  znajduje zastosowanie w kuracjach odchudzających. Można przechowywać miesiącami  z zachowaniem cennych witamin i minerałów, dzięki zastosowaniu  do kiszenia, kwasu mlekowego.  Nie należy jej płukać , ponieważ  ulega wtedy zniszczeniu kwas mlekowy i enzymy pomagające trawić tłuszcze.
        Bakterie tej kiszonki oczyszczają przewód pokarmowy  z bakterii gnilnych, równoważą skład jego flory bakteryjnej i stwarzają idealne warunki do  namnażania się dobroczynnych bakterii jelitowych.
        Jest wyśmienitym żrodłem  vit. C-ma jej więcej niż kapusta surowa  dzięki bakteriom, które podczas fermentacji wytwarzają  dodatkowy kwas askorbinowy i soli mineralnych, które z czasem  przenikają  do warzywa i dają mu prozdrowotne własciwości.
         Ponadto w kapuście znajdują się vit .z grupy B, vit. A,C,E,H,K, potas, magnez, wapń, sód, żelazo, mangan, fosfor, miedż, cynk, karoten, rutyna , kwas foliowy, kwas pantotenowy, białko, węglowodany.
       Warto wiedzieć ,że świeży sok  lub surówka  z kapusty, jeżeli są regularnie spożywane ,działają  jak naturalny antybiotyk. http://wrazliwoscspoleczna-roma.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz