wtorek, 15 kwietnia 2014

POMIDOR -SPRAWDŻ KOLOR....

       Na podstawie koloru pomidora  można określić  nie tylko jego smak, wskazuje on też zawartość LIKOPENU -przeciwutleniacza  chroniącego przed nowotworami.  Dojrzałe pomidory, które są ciemnoczerwone w środku ,mają go najwięcej. Pomidory konserwowe ,soki i przeciery,sosy pomidorowe  zawierają całkiem sporo Likopenu. Nie jedz pomidorów ,które są blade w środku lub ich dojrzewanie zostało sztucznie przyspieszone.

GLOBALNY SUKCES WALKI Z POLIO.....

Nawiązując do postu "Ebola  Atakuje,"ważną informacją jest w tym poście to  ,że brak jest szczepionki na tę chorobę.  Właśnie dzięki szczepionce poradzono sobie globalnie z chorobą ,do niedawna dość  powszechną ,a mianowicie z Polio.W/g najnowszych oficjalnych danych Światowej Organizacji Zdrowia, 80%  obszarów  na świecie jest wolna od polio.[choroba Heinego- Medina].W roku 2011 odnotowano-627 przypadki , w 2012 -223,   w 2013-372,   a w 2014 ogółem odnotowano 37 przypadki. Szczepienia to bardzo ważne działanie w walce z najcięższymi chorobami na świecie. 

EBOLA ATAKUJE....

Śmiertelnie grożny wirus Ebola zabił już conajmniej 59 osób w Gwinei. Wirus rozprzestrzenia się przez bliski kontakt z chorym. Infekcja kończy się śmiercią 25-90 % zarażonych. Brak szcepionki i skutecznego leku. PIERWSE OBJAWY:7-9 dni-ból głowy,zmęczenie,gorączka,ból mięśni. 10 dzień -gwałtowny wzrost temperatury ciała,krwawe wymioty,zachowanie pasywne. 11 dzień-siniaki ,uszkodzenie mózgu,krwawienie z nosa,ust,oczu, odbytu. 12 dzień- utrata przytomości,rozległy krwotok wewnętrzny ,zgon.

poniedziałek, 24 marca 2014

BŁONNIK -NIESTRAWNY ,ALE POŻYTECZNY....

Błonnik, określa zawarte w produktach spożywczych:celulozę i ligninę, których organizm nie potrafi strawić. Do czasu udokumentowania zdrowotnej roli błonnika, uważano zawsze że jest to grupa związków nie podlegających trawieniu. Badacze wykazali ,że spożycie przetworzonych pokarmów ubogich w błonnik, powoduje zaparcia,które mogą być przyczyną różnych schorzeń. Błonnik w znacznym stopniu ulega fermentacji i sprzyja rozwojowi dobroczynnych bakterii,które produkują m.innymi kwasy tłuszczowe i inne związki chroniące przed rozwojem zmian nowotworowych, zwłaszcza okrężnicy i odbytu, poprzez przyspieszoną perystaltykę jelit, skracajac czas kontaktu kancerogenów ze ścianą jelita. Błonnik wpływa również na wydalanie żółci ,powodując obnizanie cholesterolu. Stwierdzono również że dodanie do diety codziennej błonnika ,obniża śmiertelnosc spowodowaną niedokrwienną chorobą serca. Działa też korzystnie u osób otyłych, zaspakaja uczucie głodu i powoduje szybsze opróznienie przewodu pokarmowego ,co ogranicza wchłanianie wysokoenergetycznych produktów. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim otręby ,płatki zbożowe ,kasze,mąka z pełnego przemiału,a także świeże i suszone owoce ,orzechy.

wtorek, 18 marca 2014

Cytaty biblijne: Słyszałeś już zapewne, że „nie samym chlebem żyje ...

Cytaty biblijne: Słyszałeś już zapewne, że „nie samym chlebem żyje ...: Słyszałeś już zapewne, że „nie samym chlebem żyje człowiek” (Mt 4,4). Choć rodzina, praca, nauka, rozwój osobisty, zainteresowania i wszyst...W okresie Wielkiego Postu ,potrzebujemy wzmocnienia duchowego ,by móc isc drogą prawdy i przebaczania...

poniedziałek, 17 marca 2014

Putin. Człowiek bez twarzy - Masha Gessen

Putin. Człowiek bez twarzy - Masha Gessen    chowa się pod maską ,bez mimiki. Można podziwiać odwagę Mashy,byli już tacy ,którzy odważyli się na słowa krytyki ,i skończyli marnie.

NA PAMIĘC PRACUJEMY OD NAJMŁODSZYCH LAT CZ.3

Lecytyna i Miłorząb japoński są jednymi z tych preparatów ,które wspomagają proces myślenia i zapobiegają dalszej degradacji centralnego układu nerwowego. Cynk,pierwastek wspomagający proces myślenia jest składnikiem wielu enzymów, bierze udział w syntezie tłuszczów,węglowodanów ,kwasów nukleinowych. W mózgu wchodzi w skład receptora ,który odgrywa dużą rolę w procesie poznawczym.Cynk jest też niezbędny dla prawidlowego funkcjonowania układu immunologicznego ,czyli odpornościowego,poprzez wpływ na obronność komórkową. Niedobory cynku prowadzą do zaburzeń funkcji układu nerwowego i osłabienia funkcji poznawczych. Powinniśmy dostarczyć cynk w pożywieniu ,bogatym w ten pierwiastek np.zboża ,kasze, warzywa kapustne,jajka, mięso ,ryby. Jeżeli mimo prawidłowego żywienia ,mamy niedobory ,należy przyjmować suplementy diety ,wzbogacone cynkiem . http://tiny.pl/qvnk; http://tiny.pl/qlsht