sobota, 28 marca 2015

WEHIKUŁ CZASU /CIEKAWOSTKI...

6 IX .1788 r.W  Starej Pomarańczarni w Łazienkach Królewskich  otworzono  teatr  dworski nzywany obecnie  Teatrem Stanislawowskim. Obiekt zaprojektoewal ,tak jak większosc parkowych bvudowli, włoski  architekt Dominik Merlini. Z kolei wnętrza zostały ozdobione  iluzjonistycznymi  malowidłami   autorstwa  Jana  Bogumiła Plerscha.
============================================
   Mózg się zużywa.......Ludzkie ciało to w zasadzie  biochemiczna fabryka z centrum dowodzenia w postaci mózgu. Nawet gdybyśmy utrzymali nasze  ciało przy życiu  przez kilka setek lat, strerowanie by zawiodło. Mozg liczący 100 lat jest znacznie mniej sprawny niż mozg 20-latka, zewzględu  na tysiąckrotnie rzadszą  sieć połączeń mózgowych[synaps]. Inaczej mówiąc,stuletni mózg człowieka  jest na granicy wydajności  i nie ma mozliwości przeprogramowania go. W pewnym momencie przestaje być zdolny  do kierowania  ludzkim  ciałem w całej jego złożoności.
`````````````````````````````````````````````````````````````````````
Z okazji zbliżających się Świąt polecam przepis na pyszny MAZUREK Z KAJMAKIEM
Składniki na ciasto:
200g mąki,    10 g zimnego masła,    40 g.cukru pudru,  puszka mleka skondensowanego słodzonego,   1 jajko,   2 łyżki dżemu wisniowego,   szczypta soli,   do dekoracji; suszone morele, żurawina, migdały.
Wykonanie:
Z mąki, cukru pudru,  masła ,soli  zagniatamy ciasto, w foli spożywczej schładzamy w lodówce.
 Puszkę z mlekiem wstawiamy do garnka z goracą wodą, podgrzewamy na malym ogniu. 2 godz.  Puszka powinna być przykryta w wodzie. puszkę obracamy w czsie gotowania.Studzimy ,ostrożnie otwieramy.
 Ciasto rozwałkowujemy ,przekładamy do formy,nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min.w 180` C.  Wystudzone ciasto smarujemy dżemem, masą kajmakową, dekorujemy migdałami, paskami moreli.  lub innymi owocami np. orzechami.     Ciasto jest kruche, pachnące, wyśmienite. Można zrobić dodatkową warstwę  z rozpuszczonej  ciemnej czekolady. Mazurek będzie wykwintny...POLECAM.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz