niedziela, 19 lutego 2017

PRZEPIS NA DIETETYCZNĄ SZARLOTKĘ BEZ PIECZENIA.


Składniki : (na średnią blaszkę) – 3 opakowania biszkoptów bez cukru (ja użyłam tych długich) – 2 kiśle bez cukru (dowolny smak ale w kolorze najlepiej żółtym, bądź zielonym – u mnie brzoskwiniowe) – 1 – 1,5 kg jabłek (ja użyłam Gloster) Sposób przygotowania: Biszkopty wykładamy na blaszkę. Na patelni prażymy pokrojone w małe kawałeczki jabłka. Zasypujemy cynamonem. (jeśli okażą się mało słodkie posłodź brązowym cukrem, bądź miodem). Jeśli lubisz dołóż esencji waniliowej. Gdy jabłka zrobią się bardzo miękkie (ja wolę nie do końca rozpuszczone, w kawałeczkach), dolej trochę wody (ja dolałam ok 1 szklanki ale wszystko zależy od tego, jakich użyjesz jabłek), by miały bardziej płynną konsystencję… rozpuść kiśle w wodzie tak jak podano na opakowaniu i połącz je z jabłkami jeszcze chwilkę mieszając wszystko na małym ogniu. Posmakuj, czy smak Ci odpowiada (czy dość słodziutkie) i wylej jeszcze gorącą masę na biszkopty. Resztę biszkoptów potrzyj na tarce i zasyp masę jabłkową. Możesz ale nie musisz oblać to czekoladą lub ,by bardziej urozmaicić wylać na to jeszcze galaretkę. Na tym zdjęciu polałam je polewą, która została u mnie w rondelku, po poprzednim deserku… (rozpuściłam łyżeczkę masełka z łyżeczką miodu akacjowego i dwoma łyżkami mleka, dodałam 3 łyżki kakao) Smaczna, szybka w wykonaniu, nie tucząca.Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz