Jestem zauroczona tą wersją naleśników.
Przypadkowo natrafiłam na ten przepis
z "NOTATNIKA DIETETYCZKI'
SKŁADNIKI
4 jajka (wielkość L)
2 szkl. Mleka (ja użyłam 2% krowiego ale świetnie nada się też mleko roślinne)
2 szkl. Mąki ryżowej ( ja kupiłam w Auchanie firmy Melvit , niebieskie opakowanie za 5.50 zł.)
Odrobina esencji waniliowej (lub szczypta cukru waniliowego)
Szczypta soli
Olej kokosowy, bądź oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Mikserem połącz jajka , mleko, aromat waniliowy i szczyptę soli.
Gdy już będzie wszystko połączone w jednolitą bąbelkową masę dosypuj najpierw jedną, a potem drugą szklankę mąki ryżowej.
Zawsze zachowuj tą samą proporcję mleka i mąki.
Rozgrzej patelnię. Kilka kropel oliwy rozsmaruj pędzelkiem na patelni i wlewaj masę.
WAŻNE
Za każdym razem , gdy chochelką nakładasz masę na patelnie, musisz masę ponownie dokładnie zamieszać, gdyż mąka opada na dno… szybko nalewaj i smaż z obu stron i ciesz się smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz