niedziela, 24 maja 2015

RYŻ, JEGO ZALETY....KULINARNE....

  Ryż  jest delikatny,łatwy w obróbce kulinarnej ,nietuczący,można go przyrządzać na wiele sposobów: z mięsem ,warzywami ,grzybami a także z owocami.

  PODAJĘ PRZEPIS,WŁAŚNIE Z RYŻEM W ROLI GŁÓWNEJ +MIĘSO Z  KURCZAKA....
  Składniki:-20 dkg. ryżu
                  - filet z kurczaka,
                  - mrożone warzywa  lub świeże ,
                  - sol, pierz, oregano, mały kawałeczek papryczki chili
                 -natka pietruszki, sól ,olej, masło.

Przygotowanie:-ryż dwukrotnie płuczemy, zalewamy 300 ml. wody,dodajemy szczyptę soli ,łyżeczkę masła, przykrywamy,gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach,  sprawdzamy ,czy wchłonął już wodę. Zostawiamy jeszcze chwilę ,na mniejszym gazie. Sprawdzamy.Zdejmujemy z gazu, owijamy kocem lub czymś podobnym.
  Zajmiemy się mięsem  -kroimy  ,oprószamy  solą., Rozgrzewamy  olej z łyżeczką masła, podsmażamy pokrojoną  papryczkę chili ,dokładamy  mieszankę warzywną , lub pokrojone świeże warzywa,podsmażamy  na wolnym ogniu, aż będą miękkie.  Osobno  podsmażamy mięso ,dodajemy  do warzyw, chwilę dusimy razem. Ryż wykładamy na  większy talerz w kształcie wieńca, środek wypełniamy warzywami z mięsem ,posypujemy posiekaną natką.
    Czas do przygotowania+-40 min.
DOBRA  RADA:ryż będzie sypki ,jeżeli wypłuczemy go dwu-trzykrotnie   w zimnej wodzie, np. na sitku, następnie wrzucimy do osolonego wrzątku, z dodatkiem masła lub oliwy, mieszamy w czasie gotowania...S  M  A  CZ  N  E  G  O !!
       Opracowała :r.toszek.
                  Dziękuję ,że czytasz mojego bloga, będę wdzięczna  za pozostawienie komentarza.Jeżeli te i podobne tematy Ciebie zainteresowały  to zapraszam,  niebawem,będą następne wpisy.
   Pozdrawiam; r.toszek

  http://www.facebook.pl/rrtoszek
 http://sensownie.pl/?idpartner.=107
 http://selkar.pl/aff/roma

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz