Ryż jest delikatny,łatwy w obróbce kulinarnej ,nietuczący,można go przyrządzać na wiele sposobów: z mięsem ,warzywami ,grzybami a także z owocami.
PODAJĘ PRZEPIS,WŁAŚNIE Z RYŻEM W ROLI GŁÓWNEJ +MIĘSO Z KURCZAKA....
Składniki:-20 dkg. ryżu
- filet z kurczaka,
- mrożone warzywa lub świeże ,
- sol, pierz, oregano, mały kawałeczek papryczki chili
-natka pietruszki, sól ,olej, masło.
Przygotowanie:-ryż dwukrotnie płuczemy, zalewamy 300 ml. wody,dodajemy szczyptę soli ,łyżeczkę masła, przykrywamy,gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach, sprawdzamy ,czy wchłonął już wodę. Zostawiamy jeszcze chwilę ,na mniejszym gazie. Sprawdzamy.Zdejmujemy z gazu, owijamy kocem lub czymś podobnym.
Zajmiemy się mięsem -kroimy ,oprószamy solą., Rozgrzewamy olej z łyżeczką masła, podsmażamy pokrojoną papryczkę chili ,dokładamy mieszankę warzywną , lub pokrojone świeże warzywa,podsmażamy na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Osobno podsmażamy mięso ,dodajemy do warzyw, chwilę dusimy razem. Ryż wykładamy na większy talerz w kształcie wieńca, środek wypełniamy warzywami z mięsem ,posypujemy posiekaną natką.
Czas do przygotowania+-40 min.
DOBRA RADA:ryż będzie sypki ,jeżeli wypłuczemy go dwu-trzykrotnie w zimnej wodzie, np. na sitku, następnie wrzucimy do osolonego wrzątku, z dodatkiem masła lub oliwy, mieszamy w czasie gotowania...S M A CZ N E G O !!
Opracowała :r.toszek.
Dziękuję ,że czytasz mojego bloga, będę wdzięczna za pozostawienie komentarza.Jeżeli te i podobne tematy Ciebie zainteresowały to zapraszam, niebawem,będą następne wpisy.
Pozdrawiam; r.toszek
http://www.facebook.pl/rrtoszek
http://sensownie.pl/?idpartner.=107
http://selkar.pl/aff/roma
PODAJĘ PRZEPIS,WŁAŚNIE Z RYŻEM W ROLI GŁÓWNEJ +MIĘSO Z KURCZAKA....
Składniki:-20 dkg. ryżu
- filet z kurczaka,
- mrożone warzywa lub świeże ,
- sol, pierz, oregano, mały kawałeczek papryczki chili
-natka pietruszki, sól ,olej, masło.
Przygotowanie:-ryż dwukrotnie płuczemy, zalewamy 300 ml. wody,dodajemy szczyptę soli ,łyżeczkę masła, przykrywamy,gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach, sprawdzamy ,czy wchłonął już wodę. Zostawiamy jeszcze chwilę ,na mniejszym gazie. Sprawdzamy.Zdejmujemy z gazu, owijamy kocem lub czymś podobnym.
Zajmiemy się mięsem -kroimy ,oprószamy solą., Rozgrzewamy olej z łyżeczką masła, podsmażamy pokrojoną papryczkę chili ,dokładamy mieszankę warzywną , lub pokrojone świeże warzywa,podsmażamy na wolnym ogniu, aż będą miękkie. Osobno podsmażamy mięso ,dodajemy do warzyw, chwilę dusimy razem. Ryż wykładamy na większy talerz w kształcie wieńca, środek wypełniamy warzywami z mięsem ,posypujemy posiekaną natką.
Czas do przygotowania+-40 min.
DOBRA RADA:ryż będzie sypki ,jeżeli wypłuczemy go dwu-trzykrotnie w zimnej wodzie, np. na sitku, następnie wrzucimy do osolonego wrzątku, z dodatkiem masła lub oliwy, mieszamy w czasie gotowania...S M A CZ N E G O !!
Opracowała :r.toszek.
Dziękuję ,że czytasz mojego bloga, będę wdzięczna za pozostawienie komentarza.Jeżeli te i podobne tematy Ciebie zainteresowały to zapraszam, niebawem,będą następne wpisy.
Pozdrawiam; r.toszek
http://www.facebook.pl/rrtoszek
http://sensownie.pl/?idpartner.=107
http://selkar.pl/aff/roma
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz