Osłabienie pamięci wraz z wiekiem jest zjawiskiem fizjologicznym, Szacuje się,że około 30% osób po 50 roku życia ma problemy z pamięcią i około 60% powyżej 65roku życia. Największe zdolności poznawcze mamy do czwartej dekady życia, potem zdolnośc uczenia się jest coraz mniejsza. Warto podkreślić ,że problemy z pamięcią długotrwałą są bardziej "naturalne",niż z pamięcią krótkotrwałą. Osoby z dłuższym czasem trwania nauki mają niższe ryzyko wystąpienia zaburzeń czynności poznawczych. Jest kilka sposobów zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaburzeń czynności poznawczych. Przede wszystkim to wysoka aktywnośc intelektualna: ciągle wysoka aktywnośc umysłowa ,uczenie się nowych umiejętnosci. Ważna jest też prawidłowa dieta, najlepiej śródziemnomorska, która chroni przed chorobami naczyniowymi mózgu. Ważne są tłuszcze wielonienasycone, zawarte w produktach roślinnych ,rybach morskich. Zauważono też korzystny wpływ wysiłku fizycznego na zmniejszenie ryzyka zaburzeń czynności poznawczych i pamięci. Nadmierne spożycie alkoholu zwiększa to ryzyko ,natomiast niewielkie spoźycie alkoholu, czszególnie wina, zmniejsza to ryzyko.http://wrazliwoscspoleczna-roma.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz